Bez ocen – dr hab. inż. Mirosława Teleszko, prof. UEW

Konopie w… kuchni? Nasiona, oleje i inne pyszności

Dr hab. inż. Mirosława Teleszko, prof. UEW- prodziekan Wydziału Inżynierii Produkcji UEW, pracownik Katedry Technologii Żywności i Żywienia opowiedziała o konopiach towarzyszących ludzkości od wieków.

Mimo wszechstronnej wartości użytkowej, roślina ta utożsamiana jest przede wszystkim z psychoaktywną substancją THC oraz innymi substancjami z grupy fitokannabinoidów. Tymczasem jej zastosowania są niezwykle różnorodne, począwszy od produkcji papieru, tekstyliów, biomateriałów, poprzez budownictwo, przemysł kosmetyczny, a skończywszy na…produkcji żywności. Czy konopie włókniste mogą nas nakarmić? Zapraszam do niezwykłego świata konopnych przysmaków!

Kontrast

Zwiększ rozmiar tekstu

Zwiększ odstęp liter

Używaj czcionek przyjaznych dla dyslektyków

Powiększ kursor

Podświetlanie linków

Zatrzymywanie animacji

Resetuj ustawienia