Zuzanna Goluch, profesor nadzwyczajny w Katedrze Technologii Żywności i Żywienia na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym, prowadzi badania w następujących obszarach:
- ocena wpływu stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej na tory metaboliczne u ludzi i zwierząt modelowych
- jakość i bezpieczeństwo żywności
- ocena sposobu żywienia, stanu odżywienia i składu ciała ludności: w różnych stanach fizjologicznych (dzieci, młodzież, osoby starsze), stosującej diety odchudzające lub alternatywne, z różnych grup zawodowych
- prozdrowotna edukacja żywieniowa wśród różnych grup ludności
Opis zajęć
- Młodzież agresywna czy źle żywiona?
- Żywienie wspierające terapię trądziku u młodzieży.
- Suplementy diety – (nie)korzystne dla zdrowia?
- Zafałszowania żywności a zdrowie konsumenta.
- Diety alternatywne – skuteczne i bezpieczne?
- Jutro matura – czyli co jeść, aby poprawić pamięć?
Podczas wykładów uczniowie zostaną zapoznani z:
- Co wspólnego ma agresja z ilością spożywanego mięsa czy innych białek zwierzęcych, na ile nastrój i samopoczucie zależy od składu podstawowych posiłków, czym są aminy biogenne, w jakiej występują żywności i jak wpływają na syntezę neuroprzekaźników w mózgu a tym samym na zachowanie, czy błędy żywieniowe w dzieciństwie przekładają się na osiągane wyniki w nauce i na gorszą jakość życia w dorosłości.
- Jakie czynniki mogą wpływać na występowanie trądziku i co nie ma wpływu na jego przebieg? Jakie składniki diety mogą wspierać terapię trądziku i jak zaplanować swoje żywienie w tej jednostce chorobowej aby poprawić stan powłoki skórnej.
- uwarunkowaniami prawnymi dopuszczenia do obrotu suplementów diety, ich formą, podziałem ze względu na skład i działanie, bezpieczeństwem ich stosowania, wskazaniami i przeciwskazaniami do stosowania w zależności od potrzeb organizmu;
- pojęciem zafałszowania i autentycznością produktów żywnościowych, historycznym i współczesnym aspektem fałszowania żywności, metodami ich wykrywania oraz procedurą kontroli i sankcjami prawnymi;
- modnymi dietami alternatywnymi stosowanymi w celu redukcji masy ciała: np.: bezmięsnymi, wysokobiałkowymi, wysokotłuszczowymi oraz wysokowęglowodanowymi, ich (nie)korzystnym oddziaływaniem na zdrowie;
- wpływem żywienia na procesy zapamiętywania, propozycją komponowania posiłków w ciągu dnia, ich ilością, składem, celem pokrycia zapotrzebowania ustroju na energię oraz składniki odżywcze warunkujące syntezę neuroprzekaźników w mózgu, wpływające na procesy zapamiętywania.
Wykład. Czas trwania: 45-60 min.