Profil kształcenia na kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji (ZiIP) nawiązuje do popularnego w Europie Zachodniej kierunku engineering management, a absolwenci studiów uzyskują tytuł zawodowy inżyniera zarządzania. W polskiej praktyce gospodarczej coraz bardziej docenia się umiejętności łączenia zagadnień z zakresu zarządzania z zagadnieniami ekonomiczno-finansowymi i techniczno-technologicznymi. Badania karier zawodowych absolwentów kierunku ZiIP wskazują, że są oni bardzo mobilni i nie mają problemów ze zdobywaniem nowych umiejętności, czy z koniecznością przekwalifikowania się jeżeli zaistnieje taka potrzeba. Na studiach na kierunku ZiIP studenci otrzymują szeroką wiedzę z różnych dziedzin, a profil kształcenia na kierunku ma charakter aktualny, zarówno w bliższej, jak i dalszej perspektywie.
Menedżer kierunku:
dr inż. Małgorzata Janczar-Smuga
Kontakt
Katedra Technologii Żywności i Żywienia
Menedżer kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji, koordynator ECTS, starszy wykładowca,
bud. H pok. 109
Zastępca:
dr inż. Ewa Walaszczyk
Rekrutacja obywateli polskich ze świadectwami lub dyplomami uzyskanymi za granicą:
Rekrutacja obywateli polskich ze świadectwami lub dyplomami uzyskanymi za granicą:
Senat Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu wyraża zgodę na przyznanie uprawnień laureatom i finalistom olimpiad przedmiotowych przy ubieganiu się o przyjęcie na studia w latach 2019-2022 według konkretnych zasad.
Sprawdź:
Perspektywy zawodowe
- dyrektor produkcji
- menedżer produkcji
- menedżer jakości
- menedżer ds. logistyki i zaopatrzenia
- technolog produkcji
- inżynier produktu
- inżynier projektów
Specjalności
Inżynieria produktów żywnościowych
Specjalność realizowana w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Profil kształcenia na tej specjalności jest ukierunkowany na wszechstronne przygotowanie inżynierów w zakresie zarządzania produkcją artykułów żywnościowych. Program studiów obejmuje przyrodnicze, techniczne i ekonomiczne aspekty pozyskiwania, wytwarzania, kształtowania i zapewnienia jakości żywności. Studenci zdobywają wiedzę z zakresu organizacji produkcji i usług, poznają rynek artykułów żywnościowych, uczą się zarządzania organizacją oraz jej zasobami, opanowują umiejętność ewidencjonowania, a także analizy wyników ekonomiczno – finansowych działalności firmy. Zdobywają także wiedzę i umiejętności w zakresie opracowywania, wdrażania i analizy systemów zapewniania jakości zdrowotnej oraz systemów zarządzania jakością na przykładzie firm z sektora żywnościowego.
Absolwenci są szczególnie przygotowani do pracy jako menedżerowie jakości i produkcji, technolodzy, specjaliści z zakresu zarządzania produktem w firmach produkcyjnych, a także handlowych szeroko pojętego sektora żywnościowego. Ponadto są przygotowani do pracy w działach ekonomicznych oraz finansowych firm produkcyjnych i usługowych, bankach, szczególnie w działach związanych z udzielaniem kredytów, a także w laboratoriach referencyjnych i naukowo-badawczych.
Inżynieria produktów chemicznych
Specjalność realizowana w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Profil kształcenia na tej specjalności jest ukierunkowany na wszechstronne przygotowanie inżynierów w zakresie zarządzania produkcją artykułów chemicznych. Student zapoznaje się ze specyfiką techniczno-ekonomiczną tej branży, z produktami, procesami i rynkiem. Studenci poznają technologie produkcji organicznych i nieorganicznych artykułów chemicznych, zapoznają się z ekologicznymi podstawami działalności gospodarczej. Zdobywają także wiedzę z zakresu organizacji produkcji, uczą się zarządzania firmą i jej zasobami, opanowują umiejętność ewidencjonowania i analizy wyników ekonomiczno – finansowych działalności przedsiębiorstwa.
Absolwenci tej specjalności są przygotowani do pracy jako menedżerowie produkcji, technolodzy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcja chemiczną, jako specjaliści zarządzania jakością, a także w wielu innych działach organizacji zajmujących się produkcją lub świadczeniem usług, np.: controllingu, ekonomiką produkcji i pracy itp.
Inżynieria bioproduktów
Specjalność realizowana w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę z zakresu biologii i inżynierii komórki, mechanizmu procesów biotechnologicznych, inżynierii bioprocesowej oraz biochemii i biobiznesu. Absolwent umie projektować bioprocesy, zna techniki i technologie stosowane w przemyśle, szczególnie w przetwórstwie żywności oraz ochronie środowiska.
Absolwenci tej specjalności są szczególnie przygotowani do pracy na stanowiskach menedżerów produkcji i technologów w przemysłach biotechnologicznych, zwłaszcza w przemyśle fermentacyjnym, biopreparatów oraz spożywczym. Są także przygotowani do pracy w laboratoriach analitycznych, chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych oraz do pracy w służbach sanitarnych i placówkach badawczych.